V srdci Conegliana, kde se vinice táhnou jako zelené moře a každý šepot větru nese vůni hroznů, stojí Malibran – vinařství s duší, příběhem a pořádnou dávkou charisma. Žádná průmyslová mašina na víno, ale rodinný podnik, kde se dělá všechno poctivě, s respektem k tradici a hlavně s láskou.
Když říkáme rodinný podnik, myslíme to doslova. Zdejší vinice a sklepy jsou druhým domovem celé rodiny a jejich energie je cítit v každé lahvi. Za kormidlem stojí Maurizio Favrel, muž, který víno nejen vyrábí, ale žije jím. Srdcem věří v půdu, ruční práci a šetrné přístupy, které dávají jejich proseccu duši.
V Malibranu se nehraje na trendy, tady se ctí tradice. Hrozny odrůdy Glera rostou na jílovitých půdách oblasti Susegana, kde dělají to, co umí nejlépe – dávají život šťavnatým, charakterem nabitým vínům, která jsou synonymem pro skvělou party, ale i noblesní degustační večery.
Ať už otevřeš jejich divoké Credamora, seriózní Ruio, nebo noblesní Sottorivu, jedno je jisté – tahle vína nejsou žádná tuctovka. Jsou to bublinky s charakterem, vyprávějí příběh rodiny, krajiny a přístupu, který se jen tak nevidí. Tak na zdraví a hlavně – Malibran není jen prosecco. Malibran je styl.
Prosecco se vyrábí metodou Charmat, tudíž obojí fermentace probíhá v nerezových nádržích. Po primární fermentaci vinař produkt přečerpá do silnějších dvouplášťových nádrží, kde tirážním likérem nastartuje druhou fermentaci, během které vznikají bublinky (CO2) jako vedlejší produkt. Col Fondo je prosecco, které je nefiltrované a přírodně dokvasí v láhvi. Tudíž je fermentace zastavena o něco dříve, prosecco nalahvováno s vyšším cukrem spolu s kvasinkami, které dokončí svoji práci v lahvi a poté padnou na dno. A tomu mi říkáme kal nebo sediment. Sottoriva je ideální do letních dní díky 0g zbytkového cukru. Až ochutnáte sami, tak usoudíte, že párovat k jídlu je naprosto zbytečné, protože to nestihnete. Nicméně před servisem doporučujeme správně vyhlazenou láhev párkrát volně protočit okolo své osy, aby se kal uvolnil. Tak co, kdy zakalíme?
Je všeobecně známo, že na druhý den po nefiltrovaných vínech méně bolí hlava. Pokud se bavíme o adekvátním množství konzumace vína večer bolehlavu předhcázející. A ta vás bolí primárně z vysokého obsahu síry, vyššího zbytkového cukru a v horším případě z obojího. Proč? Poněvadž přírodní výskyt sedimentu-kvasinek, může vinař použít jako jakýsi stabilizátor při výrobě vína a nemusí se tolik spoléhat na síru. Credamora je ve sportovní hantýrce remíza, ale přitom vítěz! Má totiž dvě nuly. Nula cukru i nula přidané síry. Tak tedy na vítezství! S prvním ročníkem již od roku 2012.
Vlajková loď vinařství Malibràn. Produkce pouze z jedné vinice. Specifikum biodiverzity a prémiového DOCG prosecca z Conegliano-Valdobbiadene. Když si řeknete nahlas „ČINKUE GRAMI“ s typicky zdvyženým zápěstím po italsku, tak vězte, že budete vypadat mnohem více sladce, než je tohle prosecco. Název „5 grammi“ totiž značí, kolik gramů cukru obsahuje na litr prosecca. A to víte, že zbytkový cukr u prosecca se určuje podle tvrdosti? Co podle vás tedy znamená extra brut? A už jste ochutnali risotto s červenou ředkvičkou, které je typické pro oblast Treviso? Až ochutnáte s tímto proseccem, pochopíte, že je svět ještě v pořádku.
Skoro by se dalo říct, že prosecca v kategorii brut do Valdobbiadene prostě nepatří. Místní podloží a mikroklima ovlivněné zejména řekou Piave a úpatím Dolomit, propůjčuje vínům bohaté florální aroma, které lépe pocítíte v přítomnosti vyššího zbytkového cukru. Ale opak je pravdou a těch 7g/l mu prostě sluší! I ty, brute?
Nejdiskutovanější téma ohledně prosecca je bezesporu pojem extra-dry. Ano, v překladu tam vidíme extra suché, ale jak již víme, tak se u šumivých vín určuje cukr podle tvrdosti. Kategorie extra-dry tudíž spadá jíž do limitu 12-17g/l. Pokud si tedy objednáváte v restauraci ono extra dry z Valdobbiadene, vězte, že právě proto vám ten produkt tak chutná. Jelikož zbytkový cukr všeobecně zvýrazňuje chutě. S tou výhodou, že jej lze konzumovat celoročně i během suchého Února.
Sklad a výdejní místo
Litoměřicka 326,
411 41 Žitenice
Kontakty
E-mail: wine@mandi.cz
Tel: +420 737 284 873
Somelier: +420 606 170 100
Jakub@mandi.cz
Fakturační adresa
JPK consulting spol. s r.o.
Vědomice, Krátká 194,
413 01 Roudnice nad Labem
IČO: 28679172
DIČ: CZ28679172
Právní forma: společnost s ručením omezeným
Zapsaná Dne 28. 10. 2008 u Krajského soudu v Ústí nad Labem, oddíl C 26551