Friuli-Venezia Giulia

Friuli - Venezia Giulia (Furlánsko – Julské Benátsko) leží stranou od obvyklých tras návštěvníků Itálie. Avšak ti, kdo najdou cestu do alpské krajiny u hranic bývalé Jugoslávie, přijíždějí kvůli nedotčené přírodě, klidu a především kvůli dobré kuchyni a známým druhům vína. Místa jako San Daniele del Friuli připomínají znalcům proslulou šunku, Karnsko, krajina nanejzazším severu Friuli, je symbolem skvělé slaniny a báječného sýra montasio a při slovech jako Collio, Grave del Friuli a Colli Orientli zpozorní i milovník vína. V oblastech Friuli a Venezia Giulia vsadili vinaři zavčas na kvalitu a na vinicích záměrně udržují nízké výnosy, takže nyní patří k nejlepším výrobcům vína na světě.

Země mezi Alpami a Jaderským mořem nabízí nejen překrásnou krajinu dosud nedotčenou masovým turismem, nýbrž i optimální podmínky pro pěstování vína. Hodně slunce, dostatek srážek a široké spektrum různých typů půdy umožňují pěstování řady odrůd révy vinné, pro něž je zde přímo ideální prostředí.

Kraj založil svou prestiž nejprve na bílých odrůdách, mezi nimiž vynikají Pinot grigio (Rulandské neboli Burgundské šedé), Chardonnay a Sauvignon blanc.

Poslední léta, kdy se projevilo obnovené zaměření všech trhů na červené víno, vedla i ve Friuli mnoho vinařů k soustředění se opět také na modré odrudy.

Byly zde vysazeny francouzské odrůdy révy vinné, jako Cabernet Sauvignon a Merlot, které přinášejí při svědomité péči o vinohrady a práci ve sklepích vynikající výsledky.

Dalším velkým trumfem regionů byly a jsou početné domácí odrůdy vinné révy. Malá skupina vinařů začala již v osmdesátých letech věnovat více pozornosti odrůdám Schioppettino, Refosco, Pignolo či Tazzelenghe a lisovala z jejich hroznů silná, výrazná a velice typická červená vína.

Větší oblibě se dnes těší i domácí bílé odrůdy. A to především Ribolla Gialla, Malvasia a Friuláno, které dávají v oblasti Collio na slovinské hranici jemná svěží bílá vína.